Gewoon, doen!

Dit is de laatste column-op-verzoek. Ik heb best door waarom Pierre Verkerk om Vogels vroeg…

Wie wil er nu niet als een vogel door de lucht kunnen zweven? Dat willen we toch allemaal? Ik bedoel, dat je gehurkt op de nok van een huis gaat zitten. Een poosje naar links en rechts kijkt. Jezelf een beetje los schudt. Je vleugels spreidt. En je je zonder erover na te denken afzet door tegelijkertijd krachtig je knieën te strekken. Huppekee, daar ga je. Wiek, wiek doe je terwijl je de voorzijde van je vleugels een tikje omhoog trekt. Ruim van adem vlieg je de verste verten tegemoet.

Gewoon doen, zou ik zo zeggen.

Wil je toch liever eerst de kunst afkijken? Koop dan een veerbootretourtje, bij voorkeur naar Texel. Drink in de salon snel een kop koffie en haast je dan naar buiten, naar de reling. Ga daar nou niet eerst foto’s en selfies staan maken. De overtocht duurt toch al veel te kort. Nee, kijk naar de meeuwen. Gewoon kijken, met je eigen ogen. Schudt jezelf desnoods eerst even los, adem zeelucht in en laat je gedachten hun vleugels uitslaan.

Voel je nu hoe de luchtstroom je draagt? Hoe je hoogte houdt en voortgang maakt door rustig telkens weer met je vleugels de lucht eronder weg te duwen? Hoe licht je bent? Dat je dus nooit zwaar kunt vallen? Dat je daardoor kunt vertrouwen op jezelf en de luchtstromingen die je brengen waar je wilt zijn? Op de vis die je in duikvlucht oppikt uit de golven? Net als de stukjes brood die je toegeworpen krijgt?

Dus gewoon in gedachten als een meeuw met de boot meevliegen, zou ik zo zeggen. Wiek, wiek. Zwenk, zwenk. Zweef, zweef. En duik! Doe dat, vooral als je de sprong in het echt niet durft te wagen. Overigens, behoorlijk veel mensen krijgen daar aan de reling van de Texels boot de smaak van de vrije vlucht wél te pakken.  Maar zoals gezegd duurt de overtocht daarvoor helaas te kort. Vandaar, pak meteen na het afmeren de bus naar het vliegveld en neem er bijvoorbeeld om te beginnen een tandemparachutevlucht.

En anders? Droom er dan van. Sluit je ogen. Voel hoe je je afzet. Hoe kalm je vleugels wieken. Hoe de lucht je draagt. Vind het niet gek! Ieder mens wil immers vederlicht door de lucht kunnen zweven? Dus, gewoon, doen!

(luchtfoto: Peter van Aalst)

Een reactie plaatsen