Kont tegen de krib

Het gaat een heerlijk zondagsontbijt worden. Met vers geperst sinaasappelsap. Lekker en gezond. Met een halfzacht gekookt eitje om met kleine hapjes op te smullen. Met een nog dampend knapperig broodje met roomboter. Op de ene helft frambozenjam, op de andere jonge kaas. En eerst thee en daarna koffie.

Correctie. Sinaasappels wáren gezond. Nu niet meer, ze barsten van de suiker. Daar boksen de ouderwetse vitaminen en vezels niet tegen op. Neem voorts niet meer dan twee à drie keer per week een ei. Het bevat cholesterol. Hou rekening met de verborgen eieren in koekjes en cake. Kies in plaats van roomboter liever voor dieetmargarine of halvarine.
Kaas bevat veel vet en zout. Vervang het door magere kwark of Hüttenkäse met een tomaatje en plakjes komkommer. En jam bevat veel suiker. Een betere keus is een beleg van vers fruit.

Ik gooi de kont tegen de krib. Ze kunnen me wat. Ze zoeken het maar uit met hun gezonde keuze. Met hun dagelijks minstens 250 gram verse groente. Met hun minstens 30 minuten bewegen. Met hun de fiets pakken in plaats van de auto. Met hun alcoholvrije maand. Met hun insmeren tegen de zon. Met hun 2 à 3 maal per week vette vis, hun vitamine D tabletjes, minder vlees, liefst ongebrande noten en volop peulvruchten.

Ik ga uitbreken. Ik wil geen gevangene zijn van adviezen, regels en wetten. Van zo-hoort-het’s. Van zo-moet-het’s. Van opgeheven wijsvingers. Van dat we het nog zó gezegd hebben. Van dat het je eigen schuld is. Van dat je beter had kunnen weten. Van die lui met hun driehonderdduizend adviezen en miljoen geboden.

Ik ben zelf wel oud en wijs genoeg, en boos. Dezelfde boosheid die me romanfiguur Eline van Doorniks in het leven deed roepen. Eline, die uitbrak. Niet langer gevangene wilde zijn van de adviezen, regels en wetten die haar parten speelden. Bemoei- en bedilzucht waar ze klaar mee was en waar ze zich vrij van maakte. Waar ik verslag van deed in de roman Partenspelers. En wat een onderwerp is dat me, als kind-van-vlak-na-de-oorlog, blijft intrigeren.

Kortom, het zal straks een overheerlijk zondagsontbijt worden!

Een reactie plaatsen