Lezen is leuk!

Wat is lezen toch leuk, dacht ik. Het was best bijzonder dat ik dat dacht. Niet omdat het zo’n geniale gedachte was. Maar omdat mijn hersens intussen wel wat anders te doen hadden dan zomaar wat denken. Ik stond namelijk voor een zaaltje met een kleine vijftig dames die naar me luisterden, want al denkend las ik voor uit eigen werk.

Dat lezen leuk is, dacht ik omdat het een hartstikke leuk stukje tekst was dat ik voorlas. (De column “Vervelend” uit Gemengde Rozen, op pag. 94.) De dames schoten steeds in de lach en ik moest zelf ook behoorlijk mijn best doen om rolvast te blijven. Dan is het toch gek om intussen ook nog te denken?

Dus vermaande ik me bij de les te blijven. Pas in de auto op weg naar huis liet ik mijn gedachten de vrije teugels. Makkelijk zat op die totaal verlaten smalle rechte polderwegen, met regelmatig zware wolken voor de heldere volle maan. Wat ik dacht slingerde dan ook van de linker naar de rechter berm. Van de ene naar de andere slootkant. En weer via een zich voort haastende wolk door naar de maan.

Van van lezen steek je wat op ging het naar andere werelden en hoe andere mensen denken en waarom.
Van duik je zomaar in de Middeleeuwen naar krijg je een veel grotere woordenschat.
Van kan je troosten naar doet je in de lach schieten en herlezen met tranen in je ogen.
Van lekker in je uppie met een boek naar opeens snappen hoe het zit naar hemeltje lief, dat ik dat op mijn leeftijd nooit eerder heb begrepen! 
Van laat die wind maar waaien en die hagel maar vallen naar geruststellend om dit nu te weten.

Op het moment dat ik dát dacht stuurde ik ineens de polder uit, de helling op naar een maanovergoten kronkelende dijk. Nog net schoten de boektitels door mijn geest die ik aanbeveel in het interview op onlinebibliotheek.nl*. Daarna nam het bochtenwerk mijn denken over. Slalom links, slalom rechts, stukje rechtuit en we walsten weer verder. Aan een tankstation dat op dit late uur nog open was, dacht ik nu. Voor cola en pinda’s. Een kletspraatje met de mens achter de kassa. Of misschien wel huzarensla met mayo en ei.

Moest u nu daarnet glimlachen? Nou, zie je wel: lezen is leuk!

 

* https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books/romans/chicklit-en-romantiek/interview-roos-verlinden.html.

Een reactie plaatsen