Teleurstelling

Speciaal voor Leentje Kelder

Ben je ergens teleurgesteld over? Dan waren je verwachtingen te hoog. Zeggen ze. En dat je realistischer moet worden. Dan hoef je minder vaak teleurstellingen weg te slikken. Dat is mooi makkelijk praten. Het moet je aard maar zijn om altijd wel zin in de dingen te hebben! En een opgeruimd mens heeft zin d’r in. Die gaat verwachtingsvol op de dingen af.

Ha, leuk, op die voorjaarsbeurs zijn boeken van mijn favoriete schrijfster te koop met korting!
Ha, fijn, er staat weer een heel nieuw cursusseizoen voor de deur!
Ha, gezellig, volgende week komen ze weer met z’n allen op de koffie!
Ha, morgen alvast voor mijn verjaardag mijn beroemde groentesoep koken; ik ga meteen dat bakbeest van een pan uit de kelder pakken.

En dan staan nergens op die hele grote drukke voorjaarsbeurs boeken van je favoriete schrijfster. Echt nergens. Ook niet nadat je je het apezuur had gezocht. Er jan en alleman naar gevraagd had. En dan hoor je later dat ze bij het pinapparaat stonden. Terwijl je jouw troostaankopen contant bij de gewone kassa betaalde. Mag je dan alsjeblief teleurgesteld zijn?

En dan verheug je je op het nieuwe seizoen van de cursus verhalenschrijven. Logisch. Nee, realistisch! Je begint immers de kneepjes van het vak aardig te snappen? Je laatst geschreven verhaal oogstte nota bene alle lof van de juf. Je durft te geloven wat ze zegt. Dat je weleens talent zou kunnen hebben. Dat het echt niet onmogelijk is dat je kleinkinderen later oprecht geboeid jouw zelf geschreven levensverhaal lezen. En dan stopt juf ermee! Te druk. Teveel aan haar hoofd. Mag je dan alsjeblief teleurgesteld zijn?

En ineens willen ze niet meer om de veertien dagen op de koffie komen. Stellen ze eens in het kwartaal voor. Kwartaal! Dat komt neer op vier keer per jaar! Oké, je voelde het al een tijdje aan je water. Dat wel. Maar iedere keer weer werd het oergezellig. Dan bonjour je zo’n gevoel toch een eind heen? Dat is toch realistisch? Eens in het kwartaal… Hou op. Mag je dan alsjeblief teleurgesteld zijn?

En dan voorspelt de weervrouw voor jouw verjaardag mist en kans op ijzel. Bélt de een na de ander om je te feliciteren. Want de weg opgaan vinden ze te link met deze weersvoorspelling. Daar zit je met vijf liter fantastische groentesoep. Je hele huis geurt ernaar. Je wordt er na het zesde telefoontje onpasselijk van. Vooral als je kijkt naar de sushi die je had gemaakt. Die niet goed plakken. Die er een zooitje van maken op hun nagelnieuwe speciale sushibordje. Mag je dan alsjeblief teleurgesteld zijn?

Wát?! Verwachtingen te hoog? Ze zeggen zo veel. Ook dat je van het goede uit moet gaan. Van het positieve. Dat je een open blik en een open geest moet hebben. Het is ook nooit goed. Mag je daarover op zijn tijd alsjeblief eens teleurgesteld zijn?

Een reactie plaatsen