Verschilletje

11 juni 2018
Onder ons gezegd, er is een verschil tussen mannen en vrouwen bijgekomen. Ik attendeer er maar even op. Voor je op een kwade dag boos uitvalt tegen je man of vriendje of afspraakje. En hij je met een dom gezicht aankijkt en zich verdedigt met dat hij juist op zoek is naar het antwoord op je vraag. Of de oplossing van je probleem. Of onderzoekt hoe duur de kaartjes zijn die je zou willen bestellen. Of hoe lang het rijden is naar… hoe het weer zich ontwikkelt… of die rode schoenen nog in de aanbieding zijn, of….

Hij pakte namelijk zijn smartphone. Tik, tik, veeg en tik, en daar is het antwoord op je vraag of opmerking. Dat wil je helemaal niet! Je vraag was retorisch! Je stelde ‘m zonder antwoord te willen hebben! Gewoon om lekker samen te kletsen! Zo van, goh, zeg, wat zouden die kaartjes eigenlijk kosten? Bij hun vorige optreden in de Arena viel dat hartstikke mee. Nu zijn ze nog populairder dan toen. Dus ik kan me zo voorstellen dat…

En verdraaid als het niet waar is, wég blijft tegenwoordig het hummm…. Niks dat zien we dan wel. Geen sprake van vanmiddag bij het nieuws zeiden ze dat het zelfs tot na het weekend mooi weer zal blijven. Of ach, joh, of het nu vier of vijf uur rijden is, wat maakt het uit, we zijn toch lekker samen, en we eten gewoon nog iets onderweg.

Foetsie daarmee zalige pretentieloze conversatie. Zo een met warmte in de stem, met muziek erin, met een intonatie die je doet glimlachen. Waar je ooit nog als enig irritante het ritselen van de krant hoorde heerst nu diepe stilte. Je zucht en kijkt naar z’n gadget. Je bijt op het puntje van je tong. Want wat jij aan tekst hebt is lariekoek bij die van Google, Wikipedia en weeronline. Adieu conversatie, daar ga je!

Ik durf er een boek-van-mezelf onder te verwedden dat wij vrouwen onze smartphones bij vragen van hém lekker links laten liggen. Het juiste antwoord zal ons een zorg zijn. De ultieme oplossing van een probleem het einde van het verhaal. We willen het gezellig hebben en zo is het.

Eh… nu ik dit teruglees… Nee, nee, er is geen verschil tussen mannen en vrouwen bíj gekomen. Er is een oeroud verschil aangescherpt! Dat van mannen die de oplossing willen die vrouwen niet willen weten. Oei, gelukkig blijft deze column onder ons…

Een reactie plaatsen